Keitä olemme
Olemme voittoa tavoittelematon ja sitoutumaton kehittämisyhteisö, jonka tavoitteena on vahvistaa merkityksellisyyden tunnetta elämän voimavarana. Haluamme levittää merkityksellisyyttä lisääviä taitoja ja välineitä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa ja koota tähän liittyvää osaamista. Meillä on teemaan liittyen vahvaa tuntemusta eri tieteenalojen näkökulmista, pitkäaikaista kokemuksellista osaamista sekä halua jakaa ruohonjuuritasolla kehittyneitä hyviä käytäntöjä.
Samuel Salovuori
Olen filosofi, teologi ja tietokirjailija. Esikoisteokseni “Merkityksellisyyden voima - kirja masennuksesta toipuvalle” ilmestyi alkuvuodesta 2022. Seuraava tietoteokseni ilmestyy lokakuussa 2024. Minua motivoi ihmisten kohtaaminen ja heissä olevan ainutlaatuisuuden äärelle pääseminen. Meissä jokaisessa on paljon enemmän, kuin miltä aluksi vaikuttaa.
Maisterin tutkielmani olen tehnyt häpeästä sekä masennuksen ja merkityksellisyyden suhteesta. Merkityksellisyyden, hyvinvoinnin ja ihmisenä olemisen peruskysymysten kanssa olen työskennellyt erilaisissa mielenterveysjärjestöissä (mm. Mieli ry). Uskon vahvasti, että haavoittuvuus ja huumori tekevät elämästä merkityksellisempää.
Mira Helimäki
Psykologin työssäni saan olla rinnalla kulkijana ihmisten elämäntarinoissa rohkaisemassa ja tukemassa ihmisiä löytämään oman näköisiä tapoja löytää syvempää yhteyttä omaan autenttiseen minään, omiin arvoihin, toisiin ihmisiin ja yhteiskuntaan ja maailmaan, jossa elämämme. Olen koulutukseltani myös teologi, joka teki jatko-opintoja antiikin filosofisten ja eksistentiaalisten kysymysten parissa. Psykologian alan väitöskirjassani tutkin vuorovaikutussuhteita ja yhteisen ymmärryksen etsimistä perheterapiakontekstissa. Intohimonani on ymmärryksen lisääntyminen elämän merkityksellisyydestä ja sen ihmettely. Se inspiroi minua päivittäin ja haluan olla mukana osana yhteisöä, joka auttaa ihmisiä elämään itselle merkityksellistä elämää.
Taneli Hassinen
Takanani on yli 40 vuoden työura – ja yhä jatkuu täysillä. Vuosiin on sisältynyt henkilöstön ja liiketoiminnan kehittämistä sekä viestintää yritysten johdossa, nyt neuvonantajana. Viime vuosina olen työskennellyt yrittäjyyden lomassa myös pappina.
Olen valtiotieteilijä ja teologi sekä ratkaisukeskeinen terapeutti. Kaikelle osaamiselle ja kokemukselle on ihmisten kohtaamisessa ollut käyttöä.
Onpa kyse kriisiviestinnästä, johtamisesta tai kuoleman kohtaamisesta, kysymykset kääntyvät elämän merkityksellisyyteen. Jokainen ihminen toteuttaa elämässään jotain kutsumusta, tietoisesti tai tietämättään. Jotain uskon matkalla löytäneeni. Siksi haluan olla sparraamassa toisia heidän matkallaan.
Pirkko Justander
Olen kolmannen sektorin järjestö ammattilainen ja vammais- ja köyhyysaktivisti. Työhistoriassa sosiaalineuvontaa sekä vähemmistö naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen teemoja. Viime vuosina eri tavoin vammaisille ja pitkäaikaissairaille suunnattua päihde- ja mielenterveystyötä.
Ihmiskäsitykseni tulee logoterapiasta, jonka mukaan ihminen on fyysinen, psyykkis sosiaalinen ja henkinen olento, jolla on tahto tarkoitukseen. Logoterapia on elämän tarkoitukseen perustuvaa filosofiaa, psykologiaa ja terapiaa. Kun ihmisellä on miksi, löytää hän kyllä keinot miten.
Frank Martela
Olen merkityksellisyyttä monitieteisesti lähestyvä tutkija, filosofi ja hyvinvoinnin psykologian dosentti, joka toimii apulaisprofessorina Aalto-yliopistossa. Tutkimusaiheeni keskittyvät merkityksellisyyden ohella, sisäiseen motivaatioon, hyvinvointiin, autonomiaan, hyväntekemiseen ja näiden edistämiseen sekä organisaatio- että yhteiskuntatasolla. Tutkimuksen ohella olen kirjoittanut useita tietokirjoja esimerkiksi merkityksellisyydestä ja antanut esimerkiksi kansainväliselle medialle (CNN, BBC jne) haastatteluita siitä, miksi Suomi pärjää niin hyvin onnellisuusvertailuissa.
Eva Kanerva
Psykoterapeutin ja papin työssä olen nähnyt, miten elämän merkityksellisyys nousee kysymykseksi usein silloin, kun ihminen havahtuu sen poissaoloon – identiteetin herkässä muotoutumisvaiheessa, rakkaan ihmisen, terveyden tai työn menetyksessä, oman kelpaavuuden äärellä haparoidessa.
Tie merkityksellisyyden ytimeen on näyttänyt monesti johtavan sen kääntöpuolen kautta. Riemun paikka kuitenkin, kun tyhjyys alkaa vähitellen täyttyä – nöyryyden hetki se, kun vastaukset antavat vielä odottaa.
Päihdetyön tutkimushankkeessa Sininauhaliitossa olen kirjoittanut kirjan Onko elämällä väliä – puhutaan elämän tarkoituksista.
Tästä ehtymättömästä aiheesta haluan ymmärtää ja oppia yhä lisää.
Arto Salonen
Professori Arto O. Salonen työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella ja on Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen. Hänen asiantuntijuutensa liittyy kestävään hyvinvoinnin.
Kestävä hyvinvointi edustaa kokonaisvaltaista ja systeemistä lähestymistä elintasoon, elämänlaatuun ja kestävyyteen. Siinä yhdistyvät hyvän elämän tavoittelun tavat ja kestävyyspyrkimykset yksilön, yhteiskunnan ja planeetan tasoilla siten että elämälle on mahdollista löytää entistä rikkaampia merkityksiä. Kestävä elämä ei perustu luopumiseen ja niukkuuteen vaan elämän koko täyteyden tavoittamiseen.
Tuomo Salovuori
Olen toiminut vuosikymmeniä järjestömaailmassa erityisryhmien parissa, pisimpään kehittäen kuntouttavaa luontotoimintaa. Kasvatustieteilijänä arvostan kokemuksellista oppimista ja holistista lähestymistapaa. Kokemukseni mukaan eksistentiaalisten kysymysten merkitys elämän kokonaisuudessa on aivan keskeinen ja siitä on tärkeää puhua. Viime vuosina elämän merkityksellisyyden teema on noussut mielenterveystyössäkin yhä enemmän esille toipumisorientaation noustua kuntouttavan työn valtavirraksi.
Elämän merkityksellisyys ei ole vain filosofinen kysymys, vaan se liittyy siihen millaisilla arkisilla ja omannäköisillä asioilla pyrimme elämämme täyttämään sekä millaisiin tavoitteisiin kiinnitymme. Kun itse lähestyn jo eläkeikää, huomaan senkin, että eri elämänvaiheet avaavat aina uusia näkökulmia merkityksellisyyden tarkasteluun. On vaikea keksiä mielenkiintoisempaa ja tärkeämpää teemaa ja siksi tarvitsemmekin uudenlaisia tapoja työstää tätä elämän ytimessä olevaa teemaa.
Pia Houni
Oma elämäni on tarina siitä, miten monipuolinen opiskelu ja rohkea asenne luovat elämään merkityksellisyyttä. Aivan kaikki asiat eivät ole mahdollisia, mutta monet asiat ovat. Etenkin, jos teemme yhdessä niitä. Tätä varten tämä asiantuntijaverkosto on olemassa – minulle ja sinulle.
Olen filosofinen praktikko, teatteritaiteen tohtori ja taiteen tekijä. Minua innostaa tiedon ja käytännön yhdistäminen, koska se on avaran maiseman mahdollisuus. Olen saanut työssäni tutkia, opettaa, valmentaa, ohjata, kouluttaa, kehittää, luoda uutta ja ihmetellä missä mennään.
Ihmiset kuvailevat minua usein aktiiviseksi innostajaksi. Älykäs tilannehuumori saa minut aina syttymään. Nauran ja pohdin, usein jopa samaan aikaan. Elämän eettiset kysymykset, oikeudenmukaisuus ja elollisten oikeuden ovat minulle tärkeitä asioita. Näen, että niiden kautta hyvän elämän on mahdollista toteutua. Sydämeltäni olen teologi.
Emilia Frantsi
Luovuus on portti merkityksellisyyteen. Työssäni ryhmien ja koulutusten vetäjänä olen huomannut, että kun lähestymme jotain tiettyä teemaa luovuuden keinoin, löydämme usein myös merkityksellisyyden kokemusten luokse. Olen erikoistunut soveltavaan draamaan, kirjoittamiseen ja kehollisuuteen, ja minulla on 14 vuoden kokemus koulutustyöstä järjestö- ja aikuiskoulutuksen kentällä. Hyödynnän luovuuden tarjoamaa tukea kaikissa ohjaamissani ryhmissä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri, jonka lisäksi olen opiskellut soveltavaa draamaa ja kehollisia työskentelytapoja ryhmien tukemiseksi.
Niina Junttila
Olen kasvatuspsykologian professori, kirjailija ja ihmisyydestä kiinnostunut tutkija. Johtamani Right to Belong eli Oikeus osallisuuteen
-tutkimuskonsortio etsii keinoja lasten ja nuorten yksinäisyyden, ulkopuolisuuden ja merkityksettömyyden kokemusten vähentämiseksi. Uskon, että muutoksen – kuten olemassaolonkin - kannalta olennaisimpia asioita ovat juurikin yhteisöllisyys, osallisuus ja tunne merkityksellisyydestä.
-tutkimuskonsortio etsii keinoja lasten ja nuorten yksinäisyyden, ulkopuolisuuden ja merkityksettömyyden kokemusten vähentämiseksi. Uskon, että muutoksen – kuten olemassaolonkin - kannalta olennaisimpia asioita ovat juurikin yhteisöllisyys, osallisuus ja tunne merkityksellisyydestä.
Tutkimuksessa erityisalaani ovat vaativat tilastomenetelmät, mutta kirjoissani olen halunnut nostaa keskiöön ihmisten yksilölliset elämänpolut, tunteet ja tulkinnat. Omaa merkityksellisyyden tunnettani etsin innostavien kohtaamisten ja yksin vietetyn ajan tasapainosta.
Marja Vuorinen
Elämän merkityksellisyys ei ole mikään kakunkoriste, ylimääräinen bonus, jota voi miettiä, kun perusasiat ovat kunnossa – päinvastoin – kysymykseen merkityksellisyydestä tiivistyvät elämän perustavimmat kysymykset. Aihe on omassa työhistoriassa läheinen, kun olen saanut olla mukana pitkään ja intensiivisesti mm. vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan, ääniä kuulevien ja Mieli maasta -yhdistystoiminnan kehittämistyössä sekä laajasti mielenterveys- ja päihdetyössä valtakunnallisissa järjestöissä ja julkisissa palveluissa.
Peruskoulutukseltani olen terveyspsykologian erikoispsykologi. Omassa elämässä merkityksellisyyden kysymykset avautuvat uusin tavoin, kun olen siirtymässä palkkatöistä eläkkeelle ja vapaaksi kansalaistoimijaksi.
Emil Salovuori
Kasvatustieteilijänä olen perehtynyt merkkityksellisyys-teemaan jo useita vuosia ja erityisesti se kiinnostaa minua motivaation ja toimijuuden näkökulmista sekä sen kollektiivisen ulottuvuuden vuoksi. Merkityksellisyyden äärellä kyse on ehkä enemmän meistä kuin minusta. Vuosien kokemus henkilöstöjohtamisesta ja yksilöiden valmentamisesta yritysmaailmassa on päästänyt minut näkemään merkityksellisyyden vaikutuksen ihmisten jokapäiväiseen arkeen. Uskon, että merkityksellisyyden kokemus on keskeinen voimavara, joka voi mahdollistaa rikkaan elämän itsen ja muiden kannalta. Minulla on taipumus innostua asioista ja lähteä niiden äärellä luomaan jotakin uutta. Niin on käynyt myös tämän osalta. Kiitollisena jo tähän astisesta.
Kati-Pupita Mattila
Olen teologian tohtori ja lääketieteen lisensiaatti. Nämä ovat kietoutuneet elämässäni monin tavoin yhteen. Teologisen etiikan väitöskirjani käsitteli palliatiivisen (sis. saattohoidon) hoidon etiikkaa. Toimin toistakymmentä vuotta lääkärinä saattohoitotyössä. Jätin vastikään kliinisen työn eläkkeelle siirtyessä, mutta kirjoitan ja luennoin edelleen. Vuosien varrella olen kirjoittanut useita kirjoja - viime aikoina surukirjoja. Vuosikymmenten aikana olen toiminut myös eri tehtävissä Sininauhaliitossa.
Kaikissa kohtaamisissa olen oivaltanut, että arvostus, myötätunto ja tukeminen vahvistavat toisen
ihmisen oman elämän merkityksellisyyden kokemista. Näiden aito toteuttaminen edellyttää sitä,
että teemme myös omassa elämässämme tilaa totuudellisuudelle.
Ota yhteyttä
tiimi@merkityksellisyystaidot.fi